Pri podozrení na onkologické ochorenie začne proces vyšetrení, následne sa stanoví diagnóza. Nasleduje ďalšia čakacia doba, kým sa začne protinádorová liečba.
Už aj počas čakacej doby je mimoriadne dôležitá správna výživa, aby sa organizmus dostal do čo najlepšieho nutričného stavu do doby, kým začne protinádorová terapia.
Terapia predstavuje pre telo záťaž, stres. U pacientov, ktorí sú vo vyhovujúcom nutričnom stave, sa obvykle objavujú vedľajšie príznaky zriedkavejšie, aj tie, ktoré sa objavia, sú miernejšie a medzi jednotlivými terapiami lepšie prebieha aj proces regenerácie. Podvyživených pacientov môžu vedľajšie účinky zasiahnuť oveľa viac a môžu očakávať dlhší pobyt v nemocnici.
Čo vlastne znamená vyhovujúci nutričný stav?
Index BMI (index telesnej hmotnosti, BMI) je v ideálnom prípade v rozmedzí 20 a 25 kg/m². O podvýžive hovoríme vtedy, ak je hodnota indexu BMI pod 20 kg/m². Ale nestačí, aby sme sa sústreďovali len na dobrý index BMI, ale aj na zníženie telesnej hmotnosti, teda aj na chudnutie. Nechcené zníženie telesnej hmotnosti o viac ako 5 % taktiež negatívne vplýva na proces liečby.
Napríklad v prípade telesnej hmotnosti 60 kg znamená zníženie telesnej hmotnosti už o viac ako 3 kg prekročenie kritickej hranice 5 %.
Konzumáciou potravín v dostatočnom množstve s vyváženým obsahom živín je možné zlepšiť nutričný stav a je možné stabilizovať telesnú hmotnosť. Odporúča sa jesť 5-krát za deň, z toho by mali byť 3 hlavné jedlá (raňajky, obed a večera), ktoré majú obsahovať vždy potraviny živočíšneho pôvodu, napr. mäso, mliečne výrobky alebo vajcia. Ostávajúce 2 menšia jedlá (desiata a olovrant) by mali obsahovať ovocie a zeleninu.
Hlavné kritériá stravy onkologických pacientov
Hlavné kritériá | |
---|---|
Počet jedál za deň: | 5 |
Denná potreba energie: | približne 30 kcal/kg telesnej hmotnosti (napr.: v prípade váhy 60 kg je to 1800 kcal, v prípade fyzickej aktivity) |
Denný príjem živín s ohľadom na kilogram telesnej hmotnosti: | – bielkoviny: cca 15 % energie – tuky: cca 30 % energie – sacharidy: cca 55 % energie Príjem energie prepočítaný na jednotlivé živiny by mal byť vyvážený. Z dôvodu dosiahnutia vhodnej skladby tela, teda ideálneho pomeru svalov a tukov a jeho udržania. |
Denný príjem živín s ohľadom na kilogram telesnej hmotnosti: | – bielkoviny: 0,8 – 1 g/kg telesnej hmotnosti – tuky: 1,0 g/kg telesnej hmotnosti – sacharidy: 4 – 5 g/kg telesnej hmotnosti |
Hlavné jedlá (raňajky, obed, večera): | Vždy by mali obsahovať bielkoviny živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, mliečne výrobky), v záujme zabezpečenia esenciálnych mastných kyselín a udržania svalovej hmoty. |
Z čoho mám jesť koľko v rámci jedného jedla a počas jedného dňa?
Závisí to od nášho veku, telesnej hmotnosti, či vykonávame fyzickú prácu, či športujeme, resp. od charakteru ochorenia. Keďže každá potravina, ktorú skonzumujeme, má odlišné zloženie živín, je ťažké určiť, z ktorej potraviny máme zjesť koľko. Je jednoduchšie vynechať zložité, zdĺhavé výpočty a budeme rozmýšľať radšej v jednotkách.
V rámci zdravého stravovania by sme mali denne skonzumovať:
- 2-3 jednotky mäsa a mäsových výrobkov
- 3-4 jednotky mliečnych výrobkov
- 5-8 jednotiek zeleniny a ovocia
- 5-9 jednotiek obilnín
Hlavné skupiny potravín |
Vyvážené stravovanie |
||
---|---|---|---|
Počet jednotiek za deň | Čo môže obsahovať jedna jednotka? | Čo môžu obsahovať dve jednotky? | |
Mäso, mäsové výrobky | 2-3 jednotky |
50-100 g mäsa bez kosti (morčacie, kuracie, hovädzie mäso, ryby) alebo 50 – 100 g krájaných mäsových výrobkov alebo 1 ks väčšieho alebo 2 ks menších párkov |
|
Mlieko a mliečne výrobky | 3-4 jednotky |
2 dl mlieka alebo 1,5 dl jogurtu, kefíru alebo 1 dl kyslej smotany alebo 50 g tvarohu alebo 2 plátky syra (cca 30,50 g) alebo 1 ks trojuholníkového syra |
|
Zelenina, ovocie | 5-8 jednotiek |
1 ks jablka, broskyne, nektárinky alebo 1 ks rajčiny, papriky alebo 1 ks mrkvy alebo 1 porcia šalátu (100-150 g) vagy 1,5 dl zeleninovej šťavy |
1 ks banánu (cca 200 g) alebo 1 porcia zemiakov (cca 200 g) alebo 1 porcia prívarku (cca 200 g) alebo 1 porcia dusenej zeleniny (cca 200 g) |
Obilniny | 5-8 jednotiek |
1 krajec chleba (cca 60 g) alebo 1 rožok (cca 44 g) alebo 1 žemľa (cca 54 g) alebo 1 krajec koláča (cca 50 g) alebo 1 dávka obilných vločiek (cca 40 g) |
1 porcia pizze alebo 1 porcia varených cestovín (cca 200 – 240 g) alebo 1 porcia dusenej ryže (cca 200 – 240 g) |