Jedálniček onkologických pacientov medzi terapiami

stravovanieProtinádorová liečba zaťažuje organizmus, preto sa odporúča medzi terapiami prijímať stravu, ktorá na jednej strane nezaťažuje organizmus, na druhej strane zabezpečí energiu, bielkoviny, vitamíny a minerálne látky potrebné pre regeneráciu.

 

Hlavné kritériá Navrhovaná strava
Počet jedál za deň: 5-7
Odporúča sa jesť častejšie a menšie porcie jedál
Denná potreba energie: 30 – 40 kcal/kg telesnej hmotnosti
Ak je cieľom stabilizovať telesnú hmotnosť, odporúča sa cca 30 kcal/kg telesnej hmotnosti, ak je cieľom zvýšiť telesnú hmotnosť, tak 30 – 40 kcal/kg telesnej hmotnosti.
Denný príjem živín s ohľadom na kilogram telesnej hmotnosti: – bielkoviny: cca 15-20 % energie
– tuky: cca 20 – 30 % energie
– sacharidy: cca 55 % energie
Príjem bielkovín je potrebné zvýšiť v prípade výskytu zápalov, po operácii počas rekonvalescencie, v prípade zvýšenia svalovej hmoty, pri nízkej hladine albumínu.
Príjem tukov je potrebné znížiť v prípade hnačiek, poruchy so vstrebávaním tukov.
Denný príjem živín s ohľadom na kilogram telesnej hmotnosti: – bielkoviny: 1,0 – 1,5 g/kg telesnej hmotnosti
– tuky: 0,6 – 1 g/kg telesnej hmotnosti
– sacharidy: 4 – 8 g/kg telesnej hmotnosti
V určitých prípadoch je potrebné zvýšiť príjem bielkovín a znížiť príjem tukov, napr. počas rekonvalescencie po operácii.
Hlavné jedlá (raňajky, obed, večera):

Vždy musia obsahovať bielkoviny živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, mliečne výrobky).

Dočasne sa po chemoterapii môže vytvoriť citlivosť na mliečny cukor, v takomto prípade voľte mliečne výrobky, ktoré obsahujú menej mliečneho cukru, napr. jogurty, tvaroh, tvrdý syr, ak ste nadmieru citlivý, voľte mliečne výrobky „bez mliečneho cukru/laktózy”.

Mäso a vajcia pripravujte s použitím malého množstva tuku, koreňte len jemne.

 

Čo mám jesť počas dňa?

Hlavné skupiny potravín a denné jednotky Potraviny odporúčané v období medzi terapiami
Mäso, mäsové výrobky, vajcia

Odporúčajú sa chudé mäsá a krájané mäsové výrobky, hlavne varené a dusené, nie pečené vo veľkom objeme oleja.

V prípade, ak nemáte chuť na mäsové výrobky, je potrebné zvýšiť príjem vajec a mliečnych výrobkov, aby ste organizmu zabezpečili dostatočné množstvo bielkovín.

Mlieko a mliečne výrobky

V prípade miernej precitlivenosti na mliečny cukor voľte mliečne výrobky, ktoré obsahujú menej laktózy/mliečneho cukru, napr. jogurty, tvaroh, tvrdý syr, ak ste veľmi precitlivelí, voľte mliečne výrobky „bez mliečneho cukru/laktózy”.

V prípade hnačky sa odporúča konzumácia mliečnych výrobkov s menším obsahom tuku, napr. nízkotučný tvaroh, nízkotučné, „light” syry.

Zelenina, ovocie V prípade silných hnačiek, resp. v prípade zápchy po rádioterapii zameranej na oblasť brucha je potrebné obmedziť konzumáciu zeleniny a ovocia s hrubou vlákninou, napr. suché strukoviny, hrášok, jadrové ovocie.
Obilniny V prípade silných hnačiek, resp. v prípade stenózy čriev je potrebné obmedziť konzumáciu pekárenských výrobkov z celozrnných obilnín, ako aj druhov chleba obsahujúcich otruby, olejnaté semená, ďalej suchých cestovín z celozrnných obilnín a hnedej ryže.