Protinádorová liečba zaťažuje organizmus, preto sa odporúča medzi terapiami prijímať stravu, ktorá na jednej strane nezaťažuje organizmus, na druhej strane zabezpečí energiu, bielkoviny, vitamíny a minerálne látky potrebné pre regeneráciu.
Hlavné kritériá | Navrhovaná strava |
---|---|
Počet jedál za deň: | 5-7 Odporúča sa jesť častejšie a menšie porcie jedál |
Denná potreba energie: | 30 – 40 kcal/kg telesnej hmotnosti Ak je cieľom stabilizovať telesnú hmotnosť, odporúča sa cca 30 kcal/kg telesnej hmotnosti, ak je cieľom zvýšiť telesnú hmotnosť, tak 30 – 40 kcal/kg telesnej hmotnosti. |
Denný príjem živín s ohľadom na kilogram telesnej hmotnosti: | – bielkoviny: cca 15-20 % energie – tuky: cca 20 – 30 % energie – sacharidy: cca 55 % energie Príjem bielkovín je potrebné zvýšiť v prípade výskytu zápalov, po operácii počas rekonvalescencie, v prípade zvýšenia svalovej hmoty, pri nízkej hladine albumínu. Príjem tukov je potrebné znížiť v prípade hnačiek, poruchy so vstrebávaním tukov. |
Denný príjem živín s ohľadom na kilogram telesnej hmotnosti: | – bielkoviny: 1,0 – 1,5 g/kg telesnej hmotnosti – tuky: 0,6 – 1 g/kg telesnej hmotnosti – sacharidy: 4 – 8 g/kg telesnej hmotnosti V určitých prípadoch je potrebné zvýšiť príjem bielkovín a znížiť príjem tukov, napr. počas rekonvalescencie po operácii. |
Hlavné jedlá (raňajky, obed, večera): |
Vždy musia obsahovať bielkoviny živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, mliečne výrobky). Dočasne sa po chemoterapii môže vytvoriť citlivosť na mliečny cukor, v takomto prípade voľte mliečne výrobky, ktoré obsahujú menej mliečneho cukru, napr. jogurty, tvaroh, tvrdý syr, ak ste nadmieru citlivý, voľte mliečne výrobky „bez mliečneho cukru/laktózy”. Mäso a vajcia pripravujte s použitím malého množstva tuku, koreňte len jemne. |
Čo mám jesť počas dňa?
Hlavné skupiny potravín a denné jednotky | Potraviny odporúčané v období medzi terapiami |
---|---|
Mäso, mäsové výrobky, vajcia |
Odporúčajú sa chudé mäsá a krájané mäsové výrobky, hlavne varené a dusené, nie pečené vo veľkom objeme oleja. V prípade, ak nemáte chuť na mäsové výrobky, je potrebné zvýšiť príjem vajec a mliečnych výrobkov, aby ste organizmu zabezpečili dostatočné množstvo bielkovín. |
Mlieko a mliečne výrobky |
V prípade miernej precitlivenosti na mliečny cukor voľte mliečne výrobky, ktoré obsahujú menej laktózy/mliečneho cukru, napr. jogurty, tvaroh, tvrdý syr, ak ste veľmi precitlivelí, voľte mliečne výrobky „bez mliečneho cukru/laktózy”. V prípade hnačky sa odporúča konzumácia mliečnych výrobkov s menším obsahom tuku, napr. nízkotučný tvaroh, nízkotučné, „light” syry. |
Zelenina, ovocie | V prípade silných hnačiek, resp. v prípade zápchy po rádioterapii zameranej na oblasť brucha je potrebné obmedziť konzumáciu zeleniny a ovocia s hrubou vlákninou, napr. suché strukoviny, hrášok, jadrové ovocie. |
Obilniny | V prípade silných hnačiek, resp. v prípade stenózy čriev je potrebné obmedziť konzumáciu pekárenských výrobkov z celozrnných obilnín, ako aj druhov chleba obsahujúcich otruby, olejnaté semená, ďalej suchých cestovín z celozrnných obilnín a hnedej ryže. |