Poradňa

MSc. Petronela Forišek Paulová

Na Vaše otázky odpovedá MSc. Petronela Forišek Paulová, nutričná terapeutka z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

MSc. Petronela Forišek Paulová študovala odbor Nutričný terapeut v Českej republike a neskôr v Dánsku. V roku 2018 založila vlastnú nutričnú poradňu, kde sa zameriava ako na pacientov s podvýživou, tak aj klientov s nadváhou, či klientov s gastrointestinálnymi ťažkosťami, alergiami a intoleranciami.

Od roku 2020 pôsobí v Národnom onkologickom ústave v Bratislave, pričom poskytuje nutričné poradenstvo onkologickým pacientom.

Máte otázku ohľadom výživy?

Pýtali ste sa:

Manželka je onkologický pacient, trápi ju dávenie a veľká strata hmotnosti, ako sa stravovať aby telo potravu prijalo a získalo späť stratenú energiu.

Mnohí onkologickí pacienti trpia výraznou nežiaducou stratou telesnej hmotnosti, ktorá môže byť spôsobená jednak samotným ochorením, liečbou, operačnými výkonmi a celkovo obmedzeným príjmom stravy. Pokiaľ manželka dokáže skonzumovať približne ½ bežne skonzumovanej stravy, odporúčam bežnú stravu doplniť enterálnou výživou vo forme tzv. sippingu, aspoň v množstve 1-2 balenia denne. Sipping obsahuje definované množstvo živín a vysoký obsah energie a bielkovín v malom množstve, čím pomôže pacientke doplniť stratenú energiu a živiny jednoducho v tekutej forme. Nakoľko sú prítomné ťažkosti s dávením, sipping sa môže popíjať slamkou a pomaličky, čím sa stáva ideálnou formou príjmu energie a živín aj pri spomínaných ťažkostiach. Poproste ošetrujúceho onkológa aby Vám predpísal balenia aj na mesiac dopredu, pričom si manželka môže vybrať z viacerých príchutí podľa chuťovej preferencie. Okrem doplnenia stravy o sipping je samozrejme nevyhnutné snažiť sa o nutrične hodnotnú tzv. výživnú stravu, ktorá by mala byť zameraná na príjem potravín a jedál so zvýšeným obsahom energie a živín a v malom objeme, aby sme tak zabezpečili navýšenie telesnej hmotnosti. S ohľadom na ťažkosti s dávením však neodporúčam konzumovať potraviny a jedlá, ktoré sú sypké a teda sa vyhýbať konzumácii potravín ako ryža, kus-kus, vločky, suché pečivo, keksy, tyčinky a potraviny, ktoré môžu podporovať dávenie a ťažkosti s prehĺtaním. Do stravy zaraďujte skôr potraviny ako tučné mliečne výrobky, pudingy, vajíčko, mäso a ryby, zemiakovú kašu, maslo, rastlinné oleje, avokádo, banán, med, džem a celkovo potraviny ktoré sú mäkké a energeticky bohaté a sú zdrojom bielkovín.

Mal by som úplne vylúčiť príjem cukru a sladkostí počas liečby? 

U mnohých pacientov sa stretávam s výrazným obmedzením až strachom z príjmu cukru a sladkostí po zahájení protinádorovej liečby. Tieto obavy však mnohokrát nie sú opodstatnené, nakoľko príjem cukru priamo neovplyvňuje progresiu nádoru. Na druhej strane však treba upozorniť na prechodne zvýšenú glykémiu (hladina glukózy v krvi) spôsobenú zhoršenou inzulínovou senzitivitou, ktorá sa môže vyskytnúť ako dôsledok vedľajšieho účinku liečby. Z tohto dôvodu je vhodné konzumáciu cukru a sladkostí obmedziť, pričom striedma konzumácia prevažne domácich koláčov alebo kvalitnej čokolády, sladeného mliečneho výrobku, palaciniek alebo sladkého pokrmu je v poriadku a môže sa v jedálničku onkologického pacienta vyskytovať. Predovšetkým pokiaľ má pacient celkovo obmedzený príjem stravy a na sladší pokrm dostane chuť, nie je vhodné mu aj sladšie jedlo alebo pochutinu odopierať. Všeobecne sa však odporúča aby boli sacharidy konzumované predovšetkým ako súčasť celozrnných obilnín, cereálií, ovocia alebo mliečnych výrobkov, pokiaľ ich konzumácia nie je ovplyvnená diétnymi obmedzeniami.  

Čo by som mal prosím zmeniť v stravovaní pri ťažkostiach so zápchou spôsobenou užívaním liečiv? 

Ťažkosti s nepravidelným vylučovaním a zápchou sú častým vedľajším účinkom liečby alebo užívania vyšších dávok železa. V rámci nutričných opatrení sa odporúča dodržiavať dostatočný pitný režim, konzumovať pravidelne celozrnné obilniny (celozrnné pečivo, celozrnné prílohy, cereálie, vločky), ovocie a zeleninu aspoň v množstve 5 porcií denne, zaraďovať konzumáciu strukovín, semienok a orechov. V prípade diétnych obmedzení kedy je indikovaná tzv. bez-zvyšková strava odporúčam neprestávať konzumovať ovocie a zeleninu, ale vyberať si mäkšie druhy bez hrubej šupky ako banán, strúhané jablko, citrusy, melón bez kôstok, broskyne, avokádo, cuketu, tekvicu, šaláty a podobne. Aj keď tieto druhy plodov neobsahujú hrubú vlákninu, stále obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá zväčšuje črevný obsah a zabezpečuje tak pravidelné vylučovanie. V prípade, že Vám lekár odporučil nutričné drinky, je potrebné vybrať nutričný drink s vlákninou. Okrem úpravy stravy je dôležitý aj pravidelný pohyb adekvátny zdravotnému stavu pacienta. Pomôcť môže aj prechodné užívanie doplnku stravy Psyllium alebo kvalitných probiotík.


Mám rakovinu a v stolici ako aj v moči mám krv. Čoho sa mám vyvarovať pri stravovaní a ktoré ovocie je najvhodnejšie konzumovať?
Ďakujem za odpoveď.

Pri opisovaných ťažkostiach je v prvom rade nevyhnutné o zdravotnom stave informovať ošetrujúceho lekára, ktorý by mal navrhnúť adekvátne vyšetrenia a testy na potvrdenie príčiny spomínaných ťažkostí. Čo sa týka prítomnosti krvi v stolici, je dôležité zistiť príčinu ťažkostí, či sa jedná o dlhodobý stav spôsobený napríklad chronickým črevným zápalom, alebo ide o ťažkosti spôsobené akútnym zápalom a infekciou, prípadne hemoroidmi. Pri týchto ťažkostiach by som odporučila prechodne dodržiavať tzv. bez-zvyškovú diétu, ktorá neobsahuje hrubé zvyšky vlákniny, ktoré mechanicky dráždia sliznicu črevného traktu a môžu tak zhoršovať ťažkosti. Odporúčam vylúčiť tvrdé zložky stravy ako orechy, semienka, celozrnné obilniny, hrubé šupky z ovocia, ktoré je nutné ošúpať pred konzumáciou. Z ovocia uprednostniť mäkké plody ako banán, ošúpané nastrúhané jablko, žltý aj červený melón bez kôstok, kompóty ako broskyňový, mandarinkový, marhuľový. V každom prípade je však nevyhnutné informovať ošetrujúceho lekára a stanoviť príčinu ťažkostí. Čo sa týka prítomnosti krvi v moči, rovnako je nevyhnutné zistiť príčinu a teda či je prítomný zápal alebo iná renálna porucha, ku čomu sa vie odbornejšie vyjadriť ošetrujúci lekár.

Ako získam jedálničiek pre mňa onkologická pacientka – prsník.

Pokiaľ ste evidovaná ako onkologický pacient v Národnom Onkologickom Ústave, môžete využiť možnosť objednať sa na termín do Nutričnej ambulancie, číslo dverí 48. V Nutričnej ambulancii Vám poradí nutričná terapeutka Petronela Forišek Paulová, ktorá Vám v prípade potreby zostaví aj jedálniček. Objednanie je možné cez Paliatívnu ambulanciu na čísle 02/59378740, pričom by ste mali mať výmenný lístok a odporúčanie od ošetrujúceho onkológa.

Kontakt

Spoločnosť NUTRICIA a jej služby sú dostupné na nižšie uvedenej adrese, resp. telefónnych číslach:

Nutricia

Apollo 2A, Prievozská 4,
821 09 Bratislava 2, Slovensko

Tel: +421 800 444 006