Ťažkosti so stravovaním počas onkologického ochorenia

rakovinove-ochorenie-a-stravovanieV záujme toho, aby ste svojmu organizmu dodali počas protinádorovej liečby potrebnú podporu a aby ste pomohli svojej rekonvalescencii je najdôležitejšie, aby ste svoj organizmus dostali do čo najlepšieho nutričného stavu.

 

Čo môžem spraviť v prípade nechutenstva?

Zachovanie telesnej hmotnosti a zabezpečenie dostatočného denného príjmu živín Vášmu organizmu zohráva mimoriadne dôležitú úlohu v tom, aby bol Váš organizmus schopný zvládnuť obdobie protinádorovej terapie. Veríme, že nižšie uvedené praktické rady Vám pomôžu ako úspešne zdolať nechutenstvo.

  • Jedzte menšie množstvá a častejšie!
  • Počas jedenia znížte množstvo prijatých tekutín, pite radšej medzi jednotlivými jedlami!
  • Jedzte viac, vždy, keď máte chuť; sú ľudia, ktorým najviac chutí v ranných hodinách.
  • Vždy majte po ruke niečo pod zub, ak by ste náhle dostali chuť do jedla.
  • Vyskúšajte tekuté jedlá, nápoje (napr. polievka alebo ovocná šťava) namiesto suchých jedál.
  • Voľte jedlá s vysokým energetickým obsahom, ako napr. gaštanové pyré so šľahačkou, nátierka z arašidového masla. Zamerajte sa takisto na zvýšenie množstva mäsa a bielkovín.

Ak napriek úsiliu naďalej nedokážete skonzumovať potravu v dostatočnom množstve a kvalite, vyhľadajte svojho lekára z dôvodu začatia individuálnej nutričnej podpory!

 

Čo môžem spraviť, ak vnímam iné chute, iné vône?

Z dôvodu dočasnej zmeny Vášho apetítu, vnímania chutí alebo čuchu počas protinádorovej terapie môže prijímanie doteraz obľúbených jedál a množstiev, ktoré boli predtým prirodzené, spôsobovať problémy. Niektoré potraviny sa môžu zdať menej lákavé ako predtým, výsledkom toho ich skonzumujete menej. Avšak nedostatočná strava má negatívny vplyv na liečbu!

Nižšie sme zozbierali niekoľko praktických rád. Ak napriek svojmu úsiliu naďalej nedokážete skonzumovať potravu v dostatočnom množstve a kvalite, vyhľadajte svojho lekára z dôvodu začatia individuálnej nutričnej podpory!

  • Voľte jedlá, ktoré majú pre Vás vyhovujúcu vôňu a vzhľad.
  • V prípade, ak majú jedlá, ktoré ste predtým obľubovali, teraz zvláštnu alebo inú chuť, vynechajte ich zo svojho jedálnička a namiesto nich zvoľte také, ktorých chuť je pre Vás vyhovujúca.
  • Používajte – ale s mierou – rôzne omáčky, dresingy, aby ste vyzdvihli chuť jedla.
  • Znížte intenzitu vône jedla tým, že počas varenia jedlo zakryjete, zapnete odsávač pár, alebo otvoríte okno.
  • Jedlá podávajte pri izbovej teplote.

V prípade, ak sa Váš stav nezmení, požiadajte o radu svojho ošetrujúceho lekára.